K čemu je potřebný energetický certifikát

Energetický certifikát Certifikácia budovy je akési hodnotenie energetickej náročnosti budovy. Inými slovami povedané to znamená, koľko energie, prípadne peňazí, musíte vydať a zaplatiť, aby ste mohli objekt v zimných mesiacoch vykurovať. V tejto vete je v podstate povedané všetko podstatné, akonáhle máte energetický certifikát, je vám aj všetkým ostatným jasné, ako veľmi alebo málo je budova energeticky úsporná, do akej miery je zateplená, a v akom rozsahu z budovy uniká teplo. Energetická náročnosť je veličina, ktorú potrebujete z niekoľkých dôvodov:

bytový dom

Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti – ktokoľvek chce dnes predávať alebo kupovať byty, rodinné domy či rekreačné nehnuteľnosti, musí povinne mať energetický certifikát, aby mohol preukázať energetickú náročnosť budovy, a aby protistrana mala jasné informácie ihneď k dispozícii a mohla sa podľa toho tiež zariadiť. Napríklad pri predaji rodinného domu s veľmi vysokou energetickou náročnosťou sa môžu budúci majitelia ešte pred kúpou objektu rozmýšľať, či sa im vôbec oplatí dom za túto cenu kúpiť, keď bude potrebné v blízkej dobe ho zatepliť minerálnou vatou.

novostavba domu

Prenájom nehnuteľnosti – certifikáty sú potrebné aj v prípade prenájmu objektov, prenajímateľ musí energetickú náročnosť preukázať aj potenciálnym užívateľom domov alebo bytov, aby mali predstavu, či si prenájom dojednať, alebo sa obrátiť radšej inam, kde nebudú také vysoké náklady na bývanie.

Novostavby – energetické certifikáty sú dnes povinné pre všetky novostavby. Certifikát musíte predložiť pre kolaudačné konanie, aby mohla byť stavba uznaná ako objekt vhodný na trvalé bývanie, a zanesená do katastra nehnuteľností pod platným popisným číslom.

Platnosť od roku 2008 – energetické certifikáty nie sú žiadnou legislatívnou novinkou, platia už dlhšie ako pätnásť rokov, a veľmi podobné týmto posudkom a hodnoteniam sú energetické štítky elektrických spotrebičov, ktoré sa tiež bez nich nesmú predávať.

K čemu je potřebný energetický certifikát