Prevádzate svoj podiel v spoločnosti? Poradíme, ako na to.

Pri vedení obchodnej spoločnosti sa často môže vyskytnúť situácia, že firma napríklad už svoju činnosť nevykoná na takej prosperujúcej úrovni a chcete ju predať alebo jednoducho istú časť obchodnej spoločnosti previesť na niekoho iného. Ako tento proces uskutočniť a čo to pre vás v skratke znamená? To sa dočítate tu.

Prevod obchodného podielu – charakteristika a účtovanie

Prevod obchodného podielu je možné charakterizovať ako postup, pri ktorom dochádza k zmene majetkových skutočností v spoločnosti z jedného vlastníka na druhého. Môže to byť dôsledok predaja, darovania, zmien manažmentu v rámci podniku alebo iných podobných udalostí. Účtovanie prevodu obchodného podielu a jeho vplyv na finančnú situáciu spoločnosti sú hlavnými témami tohto článku.

manažment

Účtovanie o prevode obchodného podielu sa v každej krajine riadi miestnymi zákonmi a podmienkami. Pri prevode podielu sa používa štandardné pravidlo oceňovania majetku. Inými slovami, majetok, ktorý bol odovzdaný novému vlastníkovi, sa teraz vykazuje v trhovej hodnote, ktorá zahŕňa jeho reálnu trhovú hodnotu.

Najtypickejšou situáciou pri predaji akcie je, že firma predávajúca akciu inkasuje peniaze od kupujúceho. V tomto prípade sa v účtovníctve zaznamená zvýšenie hotovosti alebo pohľadávok kupujúceho a zníženie účtu akcií spoločnosti. Vzhľadom na to, že majetok spojený s obchodným podielom už nepatrí firme, tento pokles obchodného podielu môže mať vplyv na finančné ukazovatele firmy, ako je napríklad zisk.

účtovanie

Odpis je potrebný na zaúčtovanie straty hodnoty, ak sa akcia predá za nižšiu cenu, ako je jej účtovná hodnota. Rozdiel sa však vykazuje ako zisk z predaja, ak sa akcia predá za vyššiu cenu, ako je jej účtovná hodnota. V prípade darovania akcií je potrebné zaznamenať pokles na účte obchodných akcií a zvýšenie na účte darovaných akcií. Môže však dôjsť k nárastu majetku spoločnosti vo forme akcií iných podnikov, aj keď v tejto situácii nedochádza k priamemu prijatiu peňazí.

Tento proces si vyžaduje dôsledné a právne vykonanie niekoľkých úkonov, ktoré vás môžu potrápiť a zbytočne vás obrať o čas. Využite teda odborné poradenstvo od skúsených profesionálov.

Prevádzate svoj podiel v spoločnosti? Poradíme, ako na to.